Saffranskladdkaka

Krämig och god saffranskladdkaka som förgylls med lite vitchoklad.
Perfekt julkladdis om jag får tycka till. 
En kaka som du kan förbereda och servera dagen därpå. Lika god. 
Servera med vispgrädde och lyckan är gjord. 
Vill du förhöja smakerna ytterligare rör ner lite lingon i den vispade grädden vid servering eller riv ner lite mandelmassa. Supergott !

Så här gör jag : 
Saffranskladdkaka
Recept : 
100 g vit choklad - kan uteslutas
180 g smör
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
0,5 g saffran - 1 paket 

Gör så här : 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en 24 cm bakform.

Smält smöret och rör ner saffranspåsen. 
Blanda väl. 
Smält chokladen antingen försiktigt i micron eller över ett vattenbad. 
Rör ihop socker och ägg. 
Tillsätt mjöl och rör runt.Tillsätt smält smör och rör ihop. Tillsätt chokladen och blanda till en jämn smet. 
Häll i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 -17 minuter. 
Låt kakan svalna och sätta sig. 
Pudra lite florsocker innan servering.
Smaklig spis :)









Potatis och purjolökssoppa

En lättlagad klassiker som inte kräver så mycket av din tid vid spisen. 
Mättande och god.



Servera gärna med baconkrisp, kokt ägg, vitlöksbröd eller något annan gott bröd.
Så här gör jag. 

Recept:
Ca 6 - 8 medelstora potatisar
1 stor purjolök
1 msk lökpuver/en gul lök - kan uteslutas
2 buljongtärningar - grönsak/hönsbuljong
1 msk smör/rapsolja
1 tsk timjan
Svartpeppar - efter tycke 
Salt - efter tycke
2 1/2 - 3 dl  grädde 
12 - 15 dl vatten
Färsk/fryst persilja till garnering. 

Gör så här :
Skala och tärna potatisen i önskad storlek.
Ansa och skiva purjolöken i mindre bitar.
Hätta upp smör/rapsolja i en kastrull.
Fräs purjolök tills den börjar mjukna, tillsätt potatisen och låt den fräsa med en liten stund. 
Smula ner buljongtärningarna, tillsätt kryddor och vatten. 
Sänk värmen och koka tills potatisen börjar kännas mjuk och klar.
Tillsätt grädden och smaka av.
Tillsätt mer kryddor om önskas. 

Mixa soppan slät med stavmixer.
Vill man ha lite tuggmotstånd så äter man den som den är.
Strö persilja över soppan strax innan servering. 
Smaklig spis :)